skip to Main Content
+34 642 614 726 hotel@lopalauetdelamuralla.com
Ciutat De Balaguer. Lo Palauet De La Muralla

Balaguer, ciutat per gaudir

Ciutat camaleó, Balaguer atrau per la seva varietat arquitectònica: té una muralla gòtica, una plaça medieval porticada, un santuari que fou mesquita i després església romànica, una vila romana a 4 km, restes d’un castell del segle IX exposat en el museu de la Noguera i, fins i tot, una relíquia modernista.

El call jueu

Un dels grans avantatges d’allotjar-se a Lo Palauet de la Muralla és la seva ubicació al ben mig del call jueu o jueria. El naixement d’aquest barri es remunta a 1333, quan es va produir l’expulsió dels jueus més enllà del nucli urbà del Balaguer medieval. Es conserva, a més, l’antiga sinagoga, reconvertida en l’església del Miracle. La plaça del Mercadal exerceix de centre neuràlgic i, tant si es vol com si no es vol, el viatger haurà de travessar-la.

Els dies de mercat bombolleja amb tot el seu enrenou i reapareixen els 800 anys d’història d’aquest basar a l’aire lliure. Era l’espai que separava antigament el call del barri cristià i que avui ha esdevingut un espai de convivència.

Alguns dels seus restaurants son molt populars. El carrer d’Avall i els seus voltants constitueixen l’eix vertebrador del Balaguer antic, que enguany és un petit i vibrant conglomerat de carrerons amb comerços centenaris.

 

El Modernisme a Balaguer

Al final del carrer del Miracle es troba l’edifici anomenat Xalet Montoliu, la joia modernista de Balaguer. Moviment artístic essencial per entendre el Fin de siecle europeu, també conegut com Jugendstil (Alemanya), Sezession (Aùstria) o Art Nouveau (França, Bèlgica), el modernisme va aportar noms com Mackintosh (Glasgow), Victor Horta (Brussel·les) o Gaudí (Barcelona) que van capgirar les lleis neoclàssiques imperants a l’arquitectura per crear un nou art d’inspiració orgànica. La seva empremta també va arribar a Balaguer, on es troba aquesta casa d’arquitecte encara desconegut però on es veuen amb claredat les influències de mestres catalans com Gaudí o Domènec i Montaner. Recentment renovat, aquest edifici és una de les millors postals de Balaguer.

 

El centre històric

Al centre històric conflueixen carrers que atrauen a la gent, algunes amb porxades, com ara d’Avall o la del Pont, que conserven nombrosos comerços tradicionals. Si transitem el carrer Major, atenció a la Pastisseria Graells. Vagi per on vagi acabarà donant amb les peculiars places del Pou i de Sant Salvador, molt animades, on es troben elements d’interès com la Casa natal de l’escriptora Teresa Pàmies. Referent a això, convé tenir en compte la ruta literària de Balaguer, que tant agrada a nombrosos investigadors, doncs uneix noms rellevants com Josep Pla o Josep Carner amb llocs emblemàtics com l’església de Sant Domènec o el Pont de Sant Miquel.

 

La Muralla de Balaguer

La Muralla del segle XIV, gòtica, és un bon complement a Lo Palauet. S’hi pot accedir des de la plaça del Mercadal o des de l’església de Santa Maria, on un accés condueix a la passarel·la que dóna pas al recinte. La muralla va ser reformada en el segle XIV, i proporciona unes panoràmiques d’allò més esplèndides de la ciutat i de més enllà: el comtat de l’Urgell i el retallat contorn de les muntanyes sempre a punt per la millor foto.

Aquesta construcció protegia l’antiga capital i actualment ofereix un recorregut de 450 metres des de Santa Maria fins la Torre del Bombo (antic observatori de la Guerra Civil), des d’on es poden contemplar també els antics castells de la Gironella i de Torre Blanca. Després de submergir-se en aquestes vistes, amb la lliçó d’història i d’art del dia ben apresa, res com la biblioteca i les terrasses de Lo Palauet de la Muralla per comentar la jugada.

 

Altres llocs d’interès

Església de Santa Maria

Declarada Monument Històric Artístic. Categòric edifici gòtic d’una sola nau amb capelles laterals situades entre els contraforts i un absis poligonal de set cares.

Santuari del Sant Crist

Des de Lo Palauet, seguint per el sempre transitat carrer Avall, arribar fins el Santuari es converteix en un passeig molt agradable. Es tracta de l’antiga mesquita major de Balaguer que, més tard, va esdevenir església romànica de Santa Maria d’Almata (de la que es conserva la façana, detall molt significatiu per a qualsevol ruta del romànic) on es venera el Sant Crist, patró de la ciutat. Se situa en front de les ruïnes del castell Formós. Des d’allà les vistes son generoses i es veu com enlloc la instal·lació de la claredat o de la boira, segons el dia.

Museu de la Noguera

Es va inaugurar el 1983 i, des de llavors, gestiona, difon i protegeix el patrimoni arqueològic de Balaguer, establint valuosos vincles entre  territori, arrels culturals i patrimoni històric.

Back To Top