skip to Main Content
+34 642 614 726 hotel@lopalauetdelamuralla.com

La gastronomia de la província de Lleida

Tothom sap que el pa amb tomàquet, els calçots, la botifarra amb mongetes o l’escalivada són plats tradicionals de la cuina catalana. Però… i si parlem de la gastronomia provincial? Saps dir-nos quins plats típics hi ha a Lleida?

T’expliquem quins són els plats més famosos de Lleida!

La carn

Lleida és la principal àrea ramadera de Catalunya, per la qual cosa no és d’estranyar que molts dels seus plats tinguin a la carn com a protagonista. Destaca, sobretot, les seves granges porcines, per tant, molts dels seus plats s’elaboren amb carns de porc de corral i de granja.

És imprescindible degustar els xolis, un embotit de porc típic de l’Alta Ribagorça, del Pallars Jussà i Sobirà molt semblant al fuet. Elaborat, també, amb carn de porc són les mans de porc amb nap de Sardenya. I l’olla aranesa, molt gustosa a l’hivern.

L’horta lleidatana

Les terres de Lleida estan plenes de cultius d’arbres fruiters, com les pereres, les pomeres, presseguers i l’arbre de les nectarines. De fet, el 70% de les pomes que es conreen a Espanya, el 65% de les peres i el 40% de la producció estatal de préssec i nectarina procedeixen de la província catalana.

I a la tardor, la terra s’omple de bolets autòctons com les “llenegues”, “gírgoles”, “moixernons”…

Caragols de Lleida

Si la cuina de caragols és famosa en un lloc, aquest és Lleida. De fet, els caragols a la llauna és el plat estrella de la regió i al maig, els seus habitants celebren, durant tres dies, l’Aplec del Caragol (trobada del caragol). Una festa gastronòmica, de les més famoses a Catalunya, en la qual centenars de persones s’apropen als Camps Eliseus a devorar més de 12 tones de caragols. Ha estat nomenada Festa d’interès turístic nacional i Festa nacional d’interès tradicional.

Dolços típics de Lleida

Els forns de les pastisseries de Lleida produeixen unes postres típiques de la zona: la coca de recapte. Elaborada amb massa cruixent de pa enfornada i coberta amb escalivada, tonyina, bacallà. Els Granados són uns dolços d’ametlla nomenats en honor a l’il·lustre músic de Lleida, Enric Granados.

Un altre dolç molt típic de Lleida és el torró d’Agramunt que, a més, és molt popular per Nadal. S’elabora amb matèries primeres i els autèntics, de manera artesanal, emprant avellanes o ametlles, mel, clara d’ou, sucre i pa d’àngel.

Allotjament a Lleida

Gaudeix de la gastronomia de Lleida allotjant-te a Lo Palauet de la Muralla situat a Balaguer, una ciutat que convida a explorar-la per la seva varietat arquitectònica, la calma que es respira i les rutes pels seus voltants. La teva oportunitat d’assaborir el menjar lleidatà, aventurar-te en paisatges de somni com el Congost de Mont Rebei o visitar el Parc Astronòmic del Montsec.

Back To Top